PODPROGRAM 2017 – podsumowanie
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 883 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Nowa Dęba.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
ok. 45 ton żywności;
8 681 paczek żywnościowych;
- W ramach Programu 2017 dla 883 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach zadań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 17 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 37 uczestników.