Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie

Podprogram 2016

PODPROGRAM 2016 – efekty

Szanowni Państwo pragniemy poinformować, iż w miesiącu czerwcu 2017 roku zakończyliśmy realizację Podprogramu 2016, który był wykonywany w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Działania podejmowane były we współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu.

Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak:

  1. makaron jajeczny 5 kg, 
  2. ryż biały 5 kg,
  3. herbatniki 2 kg,
  4. mleko UHT 9 l,
  5. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
  6. groszek z marchewką 3,20 kg,
  7. fasola biała 3,20 kg,
  8. koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
  9. powidła śliwkowe 1,20 kg,
  10. gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
  11. filet z makreli w oleju 1,36 kg,
  12. szynka drobiowa 2,70 kg,
  13. szynka wieprzowa 0,3 kg,
  14. pasztet wieprzowy 0,16 kg,
  15. cukier biały 4 kg,
  16. olej rzepakowy 4 l.

 

W trakcie trwania programu za pośrednictwem Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w Nowej Dębie, pomoc żywnościowa trafiła do 890 osób znajdujących się
w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki czemu udało się rozdysponować osobom potrzebującym
39 ton żywności oraz 6475 paczek żywnościowych.

Również w ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań zorganizowane zostały łącznie 2 warsztaty, w których  uczestniczyły łącznie 83 osoby.

Przygotowane warsztaty dotyczyły tematyki:

  • Żywieniowej gdzie w 3 spotkaniach uczestniczyły 83 osoby,
  • Kulinarnej w ramach których odbyły się 3 spotkania dla 58 podopiecznych,
  • Niemarnowania żywności z 2 spotkań skorzystało 62 osoby.

Wszystkie osoby korzystające z pomocy w ramach zakończonego podprogramu informujemy, że od sierpnia 2017 r. Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie rozpoczyna realizację nowego podprogramu w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020, finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

W związku z powyższym zachęcamy do śledzenia zmian na stronie internetowej Ośrodka
w zakładce „Podprogram 2017”.

 

 

 

 

W ramach realizacji Podprogramu 2016 pomocy w formie artykułów spożywczych dla osób potrzebujących istnieje możliwość przystąpienia do programu na każdym etapie trwania dystrybucji.

Pomocą żywnościową mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których  dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 771 zł dla osoby w rodzinie.

Warunkiem przystąpienia do programu jest spełnienie ww. kryteriów oraz odebranie skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej.

Skierowania wydawane są przez pracowników socjalnych Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie.

UWAGA!!!

Poniższa informacja dotyczy wyłącznie osób korzystających z pomocy świadczonej przez Bank Żywności!!!

Od dnia 1 stycznia 2017 roku obowiązują nowe wytyczne wprowadzające zmianę w kwalifikowaniu osób potrzebujących, zgodnie z którymi uległo podwyższeniu kryterium dochodowe uprawniające do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu. Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 wynoszą 1 268 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 028 zł dla osoby w rodzinie, co stanowi 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.

Ogłoszenie

W punkcie wydawania żywności, przy ul. Krasickiego 2 w Nowej Dębie,
w dniach 26.06.2017 r. i 27.06.2017 r., w godzinach 1000 – 1200 i 1600 – 1800,
przyjmowane będą zapisy na żywność pochodzącą z Banku Żywności w Tarnobrzegu,
dla osób spełniających warunek kryterium dochodowego (1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł na osobę w rodzinie).

Zapisy dokonywane będą wyłącznie na podstawie aktualnych skierowań, wydawanych przez Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie, ul. M. Reja 3.

Skierowania wydawane  będą w siedzibie Ośrodka do dnia 27 czerwca 2017 r. włącznie.

 

Kierownik MGOPS

Maria Tomczyk

 

Relacja z warsztatów

 

 

 

 

 

Szanowni Państwo

Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie wraz z Stowarzyszeniem Tarnobrzeski Bank Żywności informuje, że 5 kwietnia 2017 r. w ramach Działań Towarzyszących Podprogram 2016 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 finansowanego z Funduszy Unii Europejskiej dla Najbardziej Potrzebujących odbyły się Warsztaty Dietetyczne i Zdrowego Żywienia z uwzględnieniem zasady kwasowo - zasadowej oraz Warsztaty Niemarnotrawienia Żywności dla Podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie korzystających z pomocy żywnościowej na terenie Gminy Nowa Dęba.W warsztatach udział wzięło łącznie 37 osób.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie oraz zachęcamy do śledzenia "aktualności" na stronie Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy w Nowej Dębie.

 

WARSZTATY DIETETYCZNE I ZDROWEGO ŻYWIENIA

 

 

 

 

 

 

 

W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH

PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020 PROGRAMU 2017 r.

 

05.04.2017 r. o godzinie 1400,oraz o godzinie 1600 odbędą się Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia dla Podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie ul. M. Reja 3 (sala przy MOPS). Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Program Edukacyjny Warsztatów obejmuje następującą tematykę:

  1. Ogólne zasady prawidłowego żywienia
  2. Omówienie piramidy żywieniowej 
  3. Składniki odżywcze i nie odżywcze
  4. Zapotrzebowanie odżywcze w różnych etapach życia
  5. Wpływ pożywienia na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka (odżywienia
    i leczenie chorób)
  6. Umiejętności analizy własnego odżywiania i planowania posiłków
  7. Interakcja pokarmów i napojów z lekami
  8. Rola suplementacji witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych
  9. Problemy używek i uzależnień od nich
  10. Racjonalne wykorzystywanie produktów spożywczych i zapobieganie marnowaniu jedzenia

-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw.

- Włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych, wymiana doświadczeń.

 

 

Szanowni Państwo

Uprzejmie informujemy, że na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pod adresem:
http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/informacja-i-komunikacja/
dostępny jest zaktualizowany film informacyjny o Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Aktualizacja jest związana ze zmianą kryterium dochodowego dotyczącego przyznawania pomocy w ramach  Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 od dnia 1 stycznia 2017 r., o którym mowa powyżej.


W związku z powyższym zachęcamy do zapoznania się z powyższym materiałem.

 

WARSZTATY DIETETYCZNE I ZDROWEGO ŻYWIENIA

 

 

 

 

 

 

 

W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH PROGRAMU OPERACYJNEGO

POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020 PROGRAMU 2017 r.

 

18.01.2017 r. o godzinie 1600 odbędą się Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia dla Podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie ul. M. Reja 3 (sala przy MOPS). Warsztaty realizowane są
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Dla wszystkich zainteresowanych szkolenie zostanie powtórzone w dniu 19.01.2017 r. o godz. 1600.

Program Edukacyjny Warsztatów obejmuje następującą tematykę:

  1. Ogólne zasady prawidłowego żywienia
  2. Omówienie piramidy żywieniowej 
  3. Składniki odżywcze i nie odżywcze
  4. Zapotrzebowanie odżywcze w różnych etapach życia
  5. Wpływ pożywienia na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka (odżywienia
    i leczenie chorób)
  6. Umiejętności analizy własnego odżywiania i planowania posiłków
  7. Interakcja pokarmów i napojów z lekami
  8. Rola suplementacji witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych
  9. Problemy używek i uzależnień od nich
  10. Racjonalne wykorzystywanie produktów spożywczych i zapobieganie marnowaniu jedzenia

-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw.

- Włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych, wymiana doświadczeń.

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Październik 2017
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Imieniny